Gradsko pozorište Jazavac

Potpisan ugovor za projekat KULTURA U PREDGRAĐU Gradskog pozorišta Jazavac

Potpisan ugovor za projekat KULTURA U PREDGRAĐU Gradskog pozorišta Jazavac

07.11.2018 13:43

Predstavnici devet organizacija civilnog društva sa područja Banje Luke potpisali su danas u Gradskoj upravi, sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ugovore o finansiranju projekata u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije „Reload“. Na ovaj način biće podržano devet projekata udruženja građana u okviru ovog programa na zapadnom Balkanu, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Gradom.

Gradsko pozorište Jazavac realizovaće projekat KULTURA U PREDGRAĐU u sklopu kojeg će biti izvedene naše predstave sa Dječije JUHU scene za djecu u prigradskim naseljima.

Ciljna grupa projekta su sva djeca predškolskog i školskog uzrasta koji žive u mjesnim zajednicama Dragočaj, Krupa na Vrbasu, Potkozarje i Bronzani Majdan. U ovim naseljima ne postoje predskolske ustanove tj. vrtići ni igraonice te su djeca prinuđena da vrijeme provode u školi ili u kući. Djeca koja idu u vrtiće u gradskoj zoni imaju organizovane predstave u okviru svog vrtića jednom mjesečno ili periodično obilaze pozorište i muzeje te su od malih nogu uključeni u kulturna dešavanja. Djeci u prigradskim zonama nemaju ovu priliku i potrebna im je pomoć tj. podsticaj da nešto zavole.

Kod djece predškolskog i školskog uzrasta izražen je problem nedovoljne asocijacije, djeca se sve manje kreću, kulturni aspekt je zapostavljen a djeca najviše vremena provode ispred ekrana i pametnih telefona. Psiholozi ukazuju na trend rasta autistične djece, povećan je broj nasilja u školi, roditelji nemaju vremena ni materijalnih sredstava da pruže djeci neki drugi vid zabave i edukacije. Ako porodice žive u prigradskim, manje razvijenim mjesnim zajednicama, nisu im dostupne kulturne i edukativne manifestacije. Nerijetko djeca budu uskraćena za odlazak u pozorište do polaska u srednju školu kada odlaze u centar grada na školovanje.
Ovim projektom bismo vratili pozorište djeci a djecu pozorištu. Djeca u prigradskom području bi imala priliku da u svojoj mjesnoj zajednici besplatno pogledaju predstave Juhu scene gradskog pozorišta Jazavac i da dobiju prateće sadržaje prije početka svake predstave. Prateći sadržaji bi se sastojao od predavanja, radionica, edukacija na temu značaja zdrave ishrane i bavljenja sportom od ranog djetinjstva te učenja djece lijepom i kulturnom ponašanju u javnim ustanovama. Na ovaj način roditelji bi bez opterećenja kućnog budžeta mogli dovesti djecu na kulturno-zabavnu manifestaciju gdje bi i roditelji i djeca dobili edukaciju o neophodnosti zdrave ishrane, značaju sporta za pravilan rast i razvoj djece kao i prateće sadržaje i poklone.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je Grad veoma zainteresovan da se organizacije civilnog društva što više razvijaju i da jedan od ciljeva gradske politike jeste aktivno uključivanje civilnog sektora u društveni život.

– Ukupan iznos kojim će biti finansirani projekti je 181.000 KM, od čega je učešće Grada u sufinansiranju 30 odsto. Spektar aktivnosti društava sa kojima su danas potpisani ugovori je veoma raznolik i obuhvata kulturu, humanitarni rad, socijalno ranjive kategorije i slično. Organizacije koje su danas potpisale ugovore su naši stari partneri, učesnici brojnih projekata i vjerujem da će provesti projekte u interesu građana Banje Luke. Grad se u finansiranju NVO sektora sve više orijentiše na javne pozive i projektno finansiranje pored redovnih programa, te nastojimo da motivišemo civilni sektor da se razvija i da predlaže kvalitetne projekte korisne za naše društvo – naveo je Radojičić i pohvalio dosadašnju saradnju sa UNDP, koji je, kako je rekao, jedna od najprisutnijih međunarodnih organizacija, sa kojom Grad Banja Luka realizuje brojne projekte.

Terenski koordinator projekta, Damir Žarak, izjavio je da se Reload projekat, osim u Banjoj Luci, sprovodi u još 20 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

– Danas smo formalizovali partnersku saradnju sa devet organizacija civilnog sektora koje su prošle na javnom pozivu. Reload program u potpunosti finansira EU, a realizuje UNDP. Iznosi novčanih sredstava koja su različiti i u skladu su sa sa projektnim prijedlozima – istakao je Žarak.

Pratite nas

Rezervacije

Rezervacije na tel. 051 462-887
(od 10h do 14h)
E-mail: gpjazavac@gmail.com
ili u inbox Page-a na FB.

Banka partner