Gradsko pozorište Jazavac

PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE promovišu pravi sistem vrijednosti

PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE promovišu pravi sistem vrijednosti

29.03.2016 16:02

Piše: Davor Pavlović

Francuzi imaju Malog princa, Šveđani Pipi Dugu Čarapu, a sada su i djeca Bosne i Hercegovine dobile svoje junake, prvo Trbu i Dugog u vidu slikovnice, a onda i Boleta Kometu na pozorišnim daskama. Zvuči malo pretenciozno porediti klasike dječije svjetske književnosti sa modernim banjalučkim “junacima” Jelene Kojović Tepić i Marka Dukića. Međutim, uzevši u obzir istoriju ovog podneblja u proteklih 25 godina i na kojim uzorima i sa kojim “junacima” odrastaju današnja djeca, poređenje stoji na mjestu, jer su naši mališani napokon dobili nešto vrijedno njihove pažnje i sazrijevanja.

Mnogi glumci u pozorištu će reći da za djecu igrati nije nimalo lako, jer im treba držati pažnju cijelo vrijeme, a ako se u tome ne uspije, ona počinju pričati, ustajati i stvarati galamu. Zato za njih treba igrati čak i bolje nego za odrasle. To vrlo dobro uspjeva predstavi “Pustolovine Boleta Komete” u Gradsko pozorište “Jazavac” u Banjaluci. Ova predstava sa samo jednim glumcem na sceni zabavlja mališane, koji od prve do zadnje minute s uzbuđenjem prate Boletove zgode i nezgode. I ne samo to, uz ovu prekrasnu bajku se zabavljaju i odrasli, koji se mogu prisjetiti svog djetinjstva, kada je bilo više sličnih “pustolovina”.
Priča ove bajke prati dječaka Boleta koji se upusti u avanturu kako bi vratio nestalog oca, kojeg je otelo strašno biće iz svemira, Sum Sum. Bole će na putu preko pustinje, mora, putovanja u središte Zemlje, kao i na druge planete doživjeti nevjerovatne situacije, sresti nevjerovatna stvorenja, među kojima i jednog dobroćudnog diva, ali i rješiti nekoliko zagonetki. Sam početak ove uzbudljive bajke, ukazuje na to da će ona biti svašta nešto, samo ne obična. Rečenica “Bilo je jednom davno…”, kojom počinju gotovo sve bajke preformulisana je u “Bilo je to skoro…”, a nastavlja se sa objašnjavanjem uzročno-posljedičnih veza koje će nas uvesti u samu priču. Čitav tekst je napisan u ritmično-poetskom stilu koji je pristupačan svakom djetetu. Dodatnu originalnost predstavi daje i drugi glavni lik, animacija, koja je cijelo vrijeme prisutna i u interakciji je sa Boletom. Na trenutke ta interakcija djeluje kao da ste u nekoj video igrici, dok vas u potpunosti uvlači u svijet mašte, a takav pristup u izvođenju predstave još nije viđen kod nas.

Boleta je sjajno odigrala mlada glumica Smiljana Marinković, koja je prije dvije godine na “Zapletu 06” dobila priznanje za najbolju mladu glumicu, a trenutno je možemo vidjeti i u Narodnom pozorištu RS, u predstavi “Istina (Ne) Boli”. Ona je mladalačkom energijom i duhom udahnula liku sav onaj pozitivni žar i entuzijazam koje dijete treba da ima. Svojom razigranoću i “letanjem” sa jednog dijela scene na drugi i povremenim indirektnim obraćanjem publici osvaja svakog.

Za kompletan projekat je zaslužan samo jedan čovjek, Marko Dukić, koji je napisao tekst, uradio animaciju, režirao predstavu i napisao i izvodio muziku. Dukić je već poznat ljubiteljima pozorišta kao član “Nevid teatra”, a njegov entuzijazam, talenat i mukotrpni rad su ovaj put “isplivali” u najboljem izdanju. U realizaciji su Dukiću pomogli Albert Savić, muzičar, Nina Popović, kostimograf i kreator rekvizita, kao i ostali članovi “Nevid teatra” i Gradskog pozorišta “Jazavac”, gdje se ova predstava i igra.
Ova predstava predstavlja jedan od načina da se krene novim putevima ka najmlađoj publici i da se preokrene postojeći sistem vrijednosti u pozitivnom pravcu ili barem da se to pokuša, jer djeca su ta koja ostaju i koja treba da postanu budući nosioci društvenih normi.

Pratite nas

Rezervacije

Rezervacije na tel. 051 462-887
(od 10h do 14h)
E-mail: gpjazavac@gmail.com
ili u inbox Page-a na FB.

Banka partner