Gradsko pozorište Jazavac

Završen ZAPLET 09

Završen ZAPLET 09

26.10.2017 19:54

Dodjelom nagrada i predstavom PITA LI IKO KAKO JE MENI? koja je odigrana u čast nagrađenih večeras je završen Međunarodni festival mladog glumca ZAPLET 09. U takmičarskoj konkurenciji odigrane su predstave:

BITEF teatar/Centar za kulturu Tivat/Festival Maszk/Firchie Think Tank Studio
JAMI DISTRIKT

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci
Studentsko pozorište “Vlado Zeljković”
KRALJ IBI

Banjalučko studentsko pozorište
MLIJEKO

Beo Art 2015
U AGONIJI

Teatar EXIT
TAKSIMETAR

Stručni žiri festivala koji su činili Tanja Šljivar, dramaturg, Vladimir Đorđević, glumac i Petar Topalović, kompozitor donio je sledeće odluke:

Obrazloženje žirija za nagrade na festivalu Zaplet 09

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – Jami distrikt – koprodukcija BITEF, Centar za kulturu Tivat, Festival Maszk, Firchie Think Tank Studio

Reditelj Kokan Mladenović u saradnji sa ostatkom autorskog tima, baveći se pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenim balkanskim društvima, umjetnički dosljedno koristeći multimedijalna izražajna sredstva pravi predstavu koja ostavlja pojam zaokruženosti. Tri sjajne mlade glumice u sinergiji sa odličnim muzičarima, video projekcijom, i vješto iskorištenom rekvizitom, intenzivnim i ujednačenim ritom igre donose na scenu tekst koji se hrabro obračunava sa nacionalnim mitovima naših zemalja koji insistiraju na sopstvenim različitostima, a zapravo su u svom korijenu isti.

Nagrada za najbolju mladu glumicu – Isidora Simijonović – za ulogu “srpske pozicije” u predstavi Jami distrikt

Isidora Simijonović širokim spektrom glumačkih postupaka, jednako vladajući scenskim pokretom i mimikom, uvjerljivo je dočarala niz likova, situacija i pozicija koje predstavljaju činioce srpskog nacionalnog mita. Svojom energijom i bezrezervnim davanjem kreirala je dosljedno i muške i ženske likove, varirajući između destruktivnosti i agresije muške pozicije, i pokornosti ženske pozicije kako ih srpski nacionalni mit razumije.

Nagrada za najboljeg mladog glumca – Radovan Vujović – za ulogu Ivana Križovca – u predstavi U agoniji

Krležin kompleksni jezik, te ambicioznost, dvoličnost i cinizam njegovog doktora Ivana Križovca materijalizuju se u igri Radovana Vujovića. Vujović je svoju glumačku igru počeo svedeno i kontrolisano, da bi do kraja predstave prošao transformaciju do razularenog, izopačenog,advokata van kontrole, koji pokušava da po svaku cijenu sačuva sopstvene privilegije.

Glasovima publike izabrani su i glumci večeri i to:

Velimir Blanić u predstavi PITA LI IKO KAKO JE MENI?
Nina Nešković u predstavi JAMI DISTRIKT
Kristina Šikanić u predstavi KRALJ IBI
Aleksandar Ristanović u predstavi MLIJEKO
Radovan Vujović u predstavi U AGONIJI
Robert Budak u predstavi TAKSIMETAR

Ove godine održan je prvi put program “Zaplet na točkovima” u sklopu kojeg je odigrano deset predstava u Doboju, Laktašima, Gradišci, Prnjavoru i Prijedoru. U programu “Razgovor sa glumcima” ugostili smo Radoslava Milenkovića, Dragana Bjelogrlića i Nikolu Pejakovića.
U sklopu festivala otvorena je i izložba pozorišnih fotografija NA DASKAMA II Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja koju će naši gledaoci moći posjetiti do kraja novembra.

Sve programe ovogodišnjeg festivala vidjelo je oko 3500 gledalaca. Ovogodišnji festival realizovan je uz podršku Grada Banjaluka, Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS. Sponzori ovogodišnjeg festivala bili su kompanije MTEL, PROINTER i Banjalučka pivara.

Pratite nas

Rezervacije

Rezervacije na tel. 051 462-887
(od 10h do 14h)
E-mail: gpjazavac@gmail.com
ili u inbox Page-a na FB.

Pokrovitelj pozorišta