Gradsko pozorište Jazavac

ODLUKE STRUČNOG ŽIRIJA I PUBLIKE MEĐUNARODNOG FESTIVALA GLUMCA ZAPLET 11

ODLUKE STRUČNOG ŽIRIJA I PUBLIKE MEĐUNARODNOG FESTIVALA GLUMCA ZAPLET 11

24.10.2019 19:13

Žiri Međunarodnog festivala Zaplet 11 u sastavu: Ljiljana Labović Marinković, direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske i Jelena Kojović Tepić, književnica, odlgedao je u vremenu od 19. do 24. oktobra 2019. godine četiri predstave u konkurenciji za nagrade, i na završnoj sjednici održanoj 23. oktobra 2019. godine jednoglasno donio sljedeće odluke:

Da se nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeli:Milici Janevskiza ulogu Jovane u predstavi “Ovaj će biti drugačiji” po tekstu Staše Bajac i u režiji Đurđe Tešić i izvođenju beogradskog Ateljea 212.
Predstava Ovaj će biti drugačiji Ateljea 212, iako u njoj igraju tri glumice, donosi priču o jednoj ženi, ženi koja iz bijede i socijalnog dna pokušava da se popne do ljubavi i materijalno lagodnog života. Milici je pripao zadatak da odigra agresivnu, priprostu stranu te žene. Onu koja, grčevito tražeći ljubav i toplinu trpi, trpi i na kraju pukne. Uz izuzetno zahtjevni scenski pokret, režiju koja je postavila dosljedno sprovedene karikaturalne likove, svedene mna tip, ona je uspjela da izgradi lik kom vjerujemo.

Nagradu za najbolju glumicu žiri dodjeljuje:- Jeleni Kordić Kuret, za ulogu Vesele, u predstavi “Gnijezdo”, autorskog projekta Marine Petković Liker, u režiji Marine Petković Liker i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.
Jelena Kordić Kuret je u Gnijezdu maestralno iznijela ulogu Vesele, lika kog svi poznajemo. Svako od nas ima neku “usjedilicu” u porodici, dobru dušu tešku za podnošenje, koja pasivno-agresivnim odnosom prema svijetu koji doživljava kao vječitu opasnost teroriše bližnje ali istovremeno nosi ljubav u sebi, onu trapavu, neizrečenu, manifestovanu stalnom brigom i povišenim tonom. Od zloslutne strine u Domanovićevom Mrtvom moru, ovakva žena vrana nije ni privirila u umjetnost, tim više, Jelena Kordić Kuret zaslužuje nagradu za najbolju žensku ulogu.

Kako u ovogodišnjoj selekciji “Zapleta” nije bilo glumačkih ostavarenja u kategoriji “mladog glumca”, žiri se opredijelio da dvije nagrade za glumca ravnopravno dijele:- Marko Makovičić, za ulogu Elinga, u predstavi “Eling”, Simona Benta, u režiji Hrvoja Korbara i izvođenju zagrebačkog teatra “Kerempuh”.
Marko Makovičić je bravurozno odigrao ulogu Elinga, anskioznog čovjeka koji evoluira od psihijatrijskog bolesnika koji živi u ormaru do pjesnika. Tanane niti emocionalno nesređenog junaka, uništenog dominantnom majkom, Makovičić je uspio da poveže u cjelinu koja plijeni. Načinom govora, gestikulacijom, mimikom, a ne samo riječju, te diskretnom promjenom u cijelom držanju tijela Makovičić je zaslužio nagradu za najboljeg glumca na festivalu.
I
Branislav Trifunović, za ulogu Tate, u predstavi Pad, Kokana Mladenovića i Branislave Ilić, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenjeu Centra za kulturu Svilajnac.
Branislav Trifunović je u Padu odigrao ulogu koja mu nije karakteristična. Nesrećni samohrani otac tinejdžerke, nastavnik klavira s aerofobijom, silom prilika zaposlen na građevini, građen bez dramskog teksta, po stvarnim ljudima, nije bio lak za iznijeti. Trifunović veoma svedenom igrom, bez emocionalnih viškova, naizgled jednostavno i bez mnogo patetike glumi čovjeka čiji svijet se raspada po šavovima.

Žiri takođe dodjeljuje i Specijalnu nagradu za talenat i glumačko postignuće mladoj Jeleni Blagojević, za ulogu u predstavi “Pad”, Kokana Mladenovića i Branislave Ilić, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Centra za kulturu Svilajnac.
Jelena Blagojević je srednjoškolka kojoj je pripao težak zadatak- da odigra likove kćerke poginulog radnika i istovremeno naratora u predstavi Pad Centra za kulturu Svilajnac. Ovoj 16.godišnjoj djevojčici ovo je 6.profesionalna od 14 do sad odigranih pozorišnih rola.Izuzetno naporna uloga koja prati tragično odrastanje od curice za klavirom do estradne zvijezde najnižeg nivoa, puna emocionalno nabijenih trenutaka, rediteljskom palicom svjesno svedenih na detalj, ova mlada žena je potresla banjalučku publiku i zaslužila specijalnu nagradu.

Najboljom predstavom u cjelini žiri jednoglasno proglašava predstavu “Gnijezdo”, autorski projekat Marine Petković Liker, u režiji Marine Petković Liker, i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

HNK iz Mostara sa Gnijezdom je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Zapleta i predstava koja je učinila ono što rijetko čine pozorišne predstave- angažovala sva čula. Od časa kad je publiku na ulazu u salu dočekao miris kafe i rakije, , pa onda do prepoznavanja naših porodičnih matrica koje su bez tipične pozorišne rampe ponuđene publici na tacnama zajedno sa pravom supom i kolačima. Inspirisani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim porodičnim odnosima kakve svaka porodica na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih porodičnih kuća. Ansambl je, uz malo suza i melahnolije, dosta kvalitetnog smijeha i muzike načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom-temu odnosa prema porodičnom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar porodice koje taj odnos nosi.

U Banjoj Luci, 23. oktobra 2019. godine
Žiri:
Ljiljana Labović Marinković
Miljka Brđanin
Jelena Kojović Tepić

Podsjećamo vas da je svako veče publika glasala te da je publika svojim glasovima odlučila da su glumci večeri bili Jelena Blagojević, Jelena Kordić Kuret, Marko Makovičić i Sofija Juričan a da je publici najbolja predstava ovogodišnjeg festivala predstava GNIJEZDO HNK Mostar.

Pratite nas

Rezervacije

Rezervacije na tel. 051 462-887
(od 10h do 14h)
E-mail: gpjazavac@gmail.com
ili u inbox Page-a na FB.

Banka partner