Rezervacije karata možete izvršiti na sledeće načine:

· U sanduče FB stranice

· Telefon: 063 699 699 (Radnim danima od 10 do 14h i od 16 do 20h / Subotom od 16 do 20h / Nedjeljom sat vremena prije početka predstave.)

· E-mail: rezervacijejazavac@gmail.com

· Na http://gpj.ba/repertoar/

· ili putem aplikacije BL TEATAR

Gradsko pozorište Jazavac
  /    /    /  Crvenkapina bajka
Poster GPJ _Crvenkapina bajka

Crvenkapina bajka

Riječ reditelja:

Svi znamo priču o Crvenkapi. Djevojčica, koja je bila neoprezna i nije slušala majčine savjete, završila je u vukovom stomaku, zajedno s bakom.
Naša predstava je omaž pomenutom naslovu i ideji. Vuk je personifikacija svih neugodnosti koje vrebaju danas kroz razne forme: društvene mreže i druge kontakte u društvu s kojima se mogu suočiti djeca.

Koliko je važna podrška porodice, odgajatelja, nas odraslih, koji treba da im ukažemo na to da bi oni sami prepoznali opasnost, upravo govori naša predstava “Crvenkapina bajka”. Spoj lijepe priče, vesele igre, pjesme i koreografije, na djeci pristupačan način, uči i podsjeća sve nas kako brzo i lako možemo upasti u nezgodnu situaciju ako nismo dovoljno pažljivi i oprezni. A, sve to je, dio odrastanja na putu koji se zove život.

I ne zaboravimo, bajke su pune poruka i za djecu i za odrasle. Prvo ih slušamo, onda ih čitamo sami, a zatim ih čitamo drugima.

Bajke su uvijek uz nas.

 

CRVENKAPINA BAJKA
Aleksandar Vasiljević

 

Reditelj: Aleksandra Spasojević
Scenograf i kostimograf: Dragana Purković Macan
Koreograf: Marko Dukić
Kompozitor: Zlatan Mirić

 

Igraju: Velimir Blanić, Dragana Marić, Jelena Jandrić i Pavle Pavić

 

 

Riječ pisca

 

Drama za djecu „Crvenkapina bajka“ nastao je po motivima svima poznate bajke Crvenkapa. Uz glavnu liniju priče koju znamo o Crvenkapi i njenom putu do bake, postavio sam sebi pitanje šta sve Crvenkapi može da se dogodi prije dolaska do cilja. Simbiozom drugih bajki, ali i basni priča se jednostavno nametnula o tome, da to bude Crvenkapin put sazrijevanja i saznanja o tome šta je bitno i važno u svijetu odraslih. U ovoj verziji svjetski poznate bajke, Crvenkapa prvi put ima porodicu, oca i brata pored majke koja je u originalu i jedini lik „pokretač“ avanture u kojoj se nađe ova djevojčica.
Drama za djecu, zahtijeva veselost i inovativnost u pričama, koje imaju veoma ustaljene linije radnje, ali smještajući Crvenkapin lik u savremno doba, Vuk ostaje na margini priče i postaje mit. Upravo zbog Vuka, i priča koje se vezuju za njega, proizašla je ideja iz Andrićeve priče „Aska i vuk“ da glavni lik Crvenkapa i bude balerina. Tekst dobija svoju formu upravo kroz likove koje sam i naveo, Otac dobija ulogu Lovca, brat igra Vuka, a Majka na kraju čeka Crvenkapu u ulozi Bake. Kroz igru, maštu i kreaciju likovi sami stvaraju svijet i put u kojem se nižu lekcije o trudu, tvrdoglavosti, ljepoti i nadmudrivanju. Igra u igri, pozorište u pozorištu, je osnovna strukura kojom sam se vodio tokom pisanja ovog teksta.