Rezervacije karata možete izvršiti na sledeće načine:

· U sanduče FB stranice

· Telefon: 063 699 699 (Radnim danima od 10 do 14h i od 16 do 20h / Subotom od 16 do 20h / Nedjeljom sat vremena prije početka predstave.)

· E-mail: rezervacijejazavac@gmail.com

· Na http://gpj.ba/repertoar/

· ili putem aplikacije BL TEATAR

Banka partner

JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA/JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA – Međunarodni festival glumca ZAPLET 13

JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA/JUGOSLAVIJA, MOJA OTADžBINA
Pozorište Prijedor/Gledališče Koper/Fondacija Fridrih Ebert

Predstava Jugoslavija, moja otadžbina svojevrsno je zaokruženje trilogije koju su reditelj Misirača i dramaturg Ivan Velisavljević započeli uspješnim, nagrađivanim predstavama Sinovi umiru prvi i Sabirni centar (NP RS, Banja Luka). U ovim predstavama ispituje se, nerijetko sa dozom crnog humora i ironije ali i emotivne katarze, mračno naslijeđe zločina, krivice i mržnje, koje se poslije svih ratova kao etičko breme prenosi sa generacije na generaciju. Tema jeste, nažalost, i dalje goruća na ovim prostorima, ali se postavlja u svim društvima koja imaju ratove, zločince, traumatizovane povratnike iz rata i njihovu djecu. Pitanje međugeneracijskog prenosa traume u sebi nosi i prepoznatljivu dramsku srž Edipa i Hamleta. Jugoslavija, moja otadžbina Gorana Vojnovića obrađuje temu internalizovane traume kod sina koji poslije 16 godina otkriva da mu je otac ipak živ, ali i da je za njim raspisana poternica haškog tribunala, i u njemu se zapravo krije taj poznati, i danas gotovo arhetipski, dramski zaplet. U dramatizaciji romana taj arhetip je obrađen u fragmentarnoj dramaturgiji u kojoj se dječije uspomene razbijene na komade polako povezuju u tragični mozaik. Glavni junak Vladan, nakon jednog traumatičnog košmarnog sna kojim se predstava otvara, napušta svoju djevojku i iz Ljubljane kreće u potragu za svojim ocem, generalom Nedeljkom, između Bosne, Slovenije, Srbije i Hrvatske – progonjen željom da se suoči s njim i sa istinom o ratnom zločinu u Slavoniji 1991. godine.
Odnosi očeva i sinova, te odnos sadašnjosti prema prošlosti su univerzalne teme i svjetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umijemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance djeluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, te daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu. Folkor Jugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vrijeme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sjećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu.

Na 40. Pozorišnim igrama u Jajcu predstava JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA proglašena je najboljom predstavom u cjelini.
Nagradu za najbolju režiju dobio je Marko Misirača.
Nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Boris Šavija i Miljka Brđanin.

Na ovogodišnjem festivalu NOVI TVRĐAVA TEATAR u Čortanovcima ova predstava proglašena je najboljom predstavom festivala u cjelini, Boris Šavija nagrađen je nagradom za najboljeg glumca.

Ulaznice u direktnoj prodaji na biletarnici pozorišta svaki dan osim nedjelje od 16 do 20h.

  • Reditelj: Marko Misirača
  • Glumci: Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz, Mirela Predojević

Datum

28.10.2021
Ongoing...

Vrijeme

20:00