Rezervacije karata možete izvršiti na sledeće načine:

· U sanduče FB stranice

· Telefon: 063 699 699 (Radnim danima od 10 do 14h i od 16 do 20h / Subotom od 16 do 20h / Nedjeljom sat vremena prije početka predstave.)

· E-mail: rezervacijejazavac@gmail.com

· Na http://gpj.ba/repertoar/

· ili putem aplikacije BL TEATAR

Gradsko pozorište Jazavac
  /  Novosti   /  Odluke stručnog žirija 15. Međunarodnog festivala glumca ZAPLET OPEN i nagrade publike

Odluke stručnog žirija 15. Međunarodnog festivala glumca ZAPLET OPEN i nagrade publike

Odluke stručnog žirija 15. Međunarodnog festivala glumca ZAPLET OPEN

Stručni žiri festivala radio je u sastavu Maja Ristić, teoretičarka pozorišta, Smiljana Marinković, glumica i Mladen Miljanović, umjetnik.

Žiri je donio sledeće odluke:

Za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala Zaplet stručni žiri proglasio je predstavu „Naš razred“ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Žiri naglašava da je predstava „Naš razred“ totalno postdramsko pozorište koja pred gledaoca postavlja suštinska pitanja evolucije zla i kolektivnog masovnog stradanja kao njegovog krajnjeg rezultata. Ona nam u aktuelnom trenutku pruža jednu važnu istorijsku lekciju. Glumački ansambl ujednačeno i virtuozno predstavlja likove koji kako bi preživeli jedno vrijeme postaju ubice svojih prijatelja.

nagrada za najbolju glumicu festivala se dodjeljuje Minji Peković za ulogu u predstavi „Bravo za klovna“ Narodnog pozorišta Subotica. „Bravo za klovna“ je autorski projekat glumice Minje Peković u kojem ona emotivno, snažno, koristeći sva izražajna sredstva glumca prikazuje svoju autobiografsku priču u čemu žiri vidi i originalnost ove predstave. Izvodeći songove, plešući, transformišući se u klovna Minja Peković lik žene koji se bori sa opasnostima koje nosi bolest raka, svoj lik postavlja u aktuelni društveni kontekst koji propagira sreću kao jedini imperativ. Njena bolest izazvana je poricanjem svih njenih problema u duhu popularne psihologije.

Nagradu za najboljeg glumca žiri dodjeljuje Vučiću Peroviću za ulogu Rišeka u predstavi „Naš razred“ Narodnog pozorišta Beograd. Igrajući Rišeka glumac bez zadrške prikazuje čovjeka koji odustaje od sebe kako bi postao dio patologije zla. Gazeći sve što mu se nalazi na putu političke pobjede on gubi sve moralne obzire ubijajući prijatelje, maltretirajući žene bez bilo kakvog kajanja.

Najbolja mlada glumica, po odluci žirija, je Jelena Blagojević za ulogu Dore u predstavi „Naš razred“ Narodnog pozorišta Beograd. Njen izraz karakteriše dostojanstveno prikazivanje patnje čak i u najgorim scenama seksualnog nasilja. Glumica Doru igra umjereno ali u isto vrijeme sa vjerodostojnim prikazom uloge žene u vrijeme ratnih razaranja. Ona predstavlja jedno čisto biće u vrtlogu mržnje i gubitka svih civilizacijskih vrijednosti.

Najbolji mladi glumac odlukom žirija je Joakim Tasić za ulogu Verthajmera u predstavi „Gubitnik“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Joakim Tasić ekspresivno prikazuje lik pijaniste koji težeći da dosegne savršenstvo muziciranja i postane najveći pijanista svijeta prestaje da vidi smisao vježbanja, odricanja od stvarnog života zarad muzike. Tragičnost Verthajmera Joakim Tasić igra bez zadrške, sa puno energije i empatije za lik. Njegova gluma prikazuje svemogućnosti koje glumac može da izazove pokretom svoga tijela.

 

Po ocjeni publike najbolja predstava je NAŠ RAZRED sa ocjenom 4,96, a po glasovima publike glumci večeri bili su Velimir Blanić, Vučić Perović, Sanja Milardović, Joakim Tasić, Gordana Boban i Minja Peković.